Les om gode tips til planløsninger for både store og små bad!

Skal du bygge nytt eller pusse opp badet? Det er mange elementer som skal vurderes når man setter i gang et baderomsprosjekt. Hva må man overveie rent byggeteknisk? Hva må man gjøre selv? Og hvilke nye møbler skal man velge? Noen ganger, kan det kan være så mange ubesvarte spørsmål, at man helt glemmer å tenke utenfor boksen. I denne artikkelen kommer vi med gode råd til din planløsning på badet, nettopp fordi prosessen med å tegne de første forslagene på planløsninger er en viktig del av ditt prosjekt. Når man skisserer den ønskede planløsningen, visualiserer man tankerne sine, og kanskje ser man plutselig nye muligheter for innredning av rommet.

Planløsningen på badet er noe av det første man bør vurdere. Det er en del av brainstorming prosessen, og de første plantegningene kan du enkelt skissere selv med få verktøy og hjelpemidler. For at gi deg litt inspirasjon, har vi her samlet tre smarte planløsninger for bad. Vi har som utgangspunkt tatt noen baderom i ulike størrelser, og kanskje kan du finne inspirasjon i én eller flere av disse løsningene.

Hvorfor må jeg tegne en planløsning til badet mitt?

Du kan med fordel starte tidlig med å skissere en plantegning over din ønskede planløsning på badet. Som sagt kan du bruke denne prosessen som en del av din brainstorming som betyr at du bør starte på denne delen før du legger en ferdig plan og setter et budsjett for ditt byggeprosjekt. I de første skissene av planløsningen er det plass til lek, og prøv derfor å plassere badets innredning på forskjellige måter i rommet. Når du har funnet en eller et par muligheter som du liker, er det tid for å få styr på størrelsesforhold og korrekte mål på tegningen. Så nå er det endelig tid til at få brukt matematikken fra skoletiden – frem med målebåndet, linjalen og lommeregneren og prøv om du kan tegne løsningene i de riktige mål.

Det er viktig at plantegningen tegnes i riktige mål og forhold før du beslutter deg og går videre med prosjektet. Det er nemlig her du sikrer deg at du ikke har tegnet urealistiske proporsjoner på innredningen. Det ville for eksempel være synd hvis dine valgte baderomsmøbler ikke passer til resten av innredningen på badet eller enda verre, hvis de ikke får plass der i virkeligheten. En annen fordel ved å se sitt ønskede baderom på en plantegning er at man tydeligere kan se hvilke ganglinjer som kommer til at være på baderommet. Med en ganglinje mener vi hvordan man kan gå og komme rundt på baderommet. Det er viktig at man ikke er nødt til å sno seg mellom de forskjellige møblene og elementer på baderommet, men at man kan gå fritt mellom bad, toalett, baderomsmøbler og inngang.

TIPS!

Prøv å klippe en liten sirkel i papp eller papir som svarer til en persons størrelse på din plantegning. Du kan nå legge den lille sirkelen over plantegningen og se om sirkelen kan ”navigeres rundt” på baderommet uten å treffe møblene og innredningselementene som du har tegnet.

Planløsninger til ulike baderom – 3 gode forslag på innredninger

En praktisk planløsning for et lite bad på ca. 5 kvm

Et lite baderom eller gjestetoalett kan være vanskelig å innrede. En av de store utfordringene kan ofte være mangel på plass til oppbevaring. Hvis du ikke har plass til høyskap eller andre hyller, må man i stedet tenke på å unytte de mulighetene man har. På dette baderommet er det valgt et baderomsmøbel i 60 cm bredde. Møbelet heter Ella baderomsmøbel og har gode rommelige skuffer hvor man lett kan skape seg et overblikk over skuffens innhold.

På et lite baderom kan det være en god ide å holde gulvet fritt ved å velge vegghengte løsninger. Når gulvet holdes fritt, virker badet større og det er lettere å komme til når man skal vaske det lille badet. En annen god huskeregel er å tenke på lyset i rommet. Er du så heldig og har et vindue på badet, som kan ses på baderommet her, er det viktig at du lar lyset spre seg i rommet. Still derfor ikke større møbler foran eller ved vinduet, da det vil skjerme for lyset som kan spre seg i rommet. På plantegningen over det lille badet, kan du se hvordan vi først har plassert den lavere innredningen, som toalett og baderomsmøbel, ved vinduet. Dusjhjørnet er så plassert i den motsatte side av rommet i forhold til vinduet. Da vi har valgt en løsning med dusjdører i glass, skjermer man ikke for lyset i dusjen. Disse Elegant dusjdører i glass, fyller hverken visuelt eller fysisk på det lille baderommet, og så kan de felles innover når de ikke er i bruk for å skape mer gulvplass. Siste smarte innredningsløsning som er valgt på det lille baderommet, er et speil med lys og oppbevaring. Med et flerfunksjonelt speil som dette, sikrer man seg enda et sted til oppbevaring og unngår samtidig å måtte finne en plass til en lampe ved speilet – for den er der allerede som en del av speilet.

På et lite baderom kan det være en god ide å holde gulvet fritt ved å velge vegghengte løsninger. Når gulvet holdes fritt, virker badet større og det er lettere å komme til når man skal vaske det lille badet. En annen god huskeregel er å tenke på lyset i rommet. Er du så heldig og har et vindue på badet, som kan ses på baderommet her, er det viktig at du lar lyset spre seg i rommet. Still derfor ikke større møbler foran eller ved vinduet, da det vil skjerme for lyset som kan spre seg i rommet. På plantegningen over det lille badet, kan du se hvordan vi først har plassert den lavere innredningen, som toalett og baderomsmøbel, ved vinduet. Dusjhjørnet er så plassert i den motsatte side av rommet i forhold til vinduet.

Da vi har valgt en løsning med dusjdører i glass, skjermer man ikke for lyset i dusjen. Disse Elegant dusjdører i glass, fyller hverken visuelt eller fysisk på det lille baderommet, og så kan de felles innover når de ikke er i bruk for å skape mer gulvplass. Siste smarte innredningsløsning som er valgt på det lille baderommet, er et speil med lys og oppbevaring. Med et flerfunksjonelt speil som dette, sikrer man seg enda et sted til oppbevaring og unngår samtidig å måtte finne en plass til en lampe ved speilet – for den er der allerede som en del av speilet.

En planløsning på et mellomstort bad med skråtak

Noen ganger er det ikke kun kvadratmeterne som begrenser innredningen. For noen er det også antall kubikkmeter som er begrenset på grunn av et skråtak. Selv elsker vi dette badet. Dette baderommet er laget i et tilbygg til det eksisterende huset for at få et bad som er større enn husets opprinnelige baderom. Selv om å lage et skråtak på et tilbygg ikke alltid er det opplagte valget, kan det være den beste løsning i visse tilfeller for å sikre at man beholder husets arkitektoniske stil. Selv om et tilbygg kan være en ganske omfattende og dyr løsning på et nytt bad, kan man også vinne mye på det, slik som her, hvor man har kunne bygge et mere privat bad tett på husets soverom som ikke ses på planløsningen.

Baderommet her er rektangulært, og med skråvegger kan rommet også virke en anelse avlangt. I denne planløsningen, har man nettopp utnyttet rommets lengde og innredet med et bredt baderomsmøbel som gir god plass til oppbevaring. For å ha godt med lys i rommet har man valgt overlysvinduer og innredet baderommet i lyse nyanser. Også møbelet, Ella baderomsmøbel, har man valgt i hvit. Generelt er dette baderommet innredet med tanke på godt lys, noe man skal være særlig oppmerksom på hvis man har et baderom i asymmetrisk form eller med mange kriker og kroker. Som man kan se på både plantegningen og på bildet, har man valgt et speil med lys som gir god belysning. Det er praktisk når man skal ta på sminke eller vaske ansiktet. Videre har vi igjen valgt en dusjløsning med dusjdører i glas, som gir et åpent og innbydende dusjhjørne med rikelig lys.

Baderommet her er rektangulært, og med skråvegger kan rommet også virke en anelse avlangt. I denne planløsningen, har man nettopp utnyttet rommets lengde og innredet med et bredt baderomsmøbel som gir god plass til oppbevaring. For å ha godt med lys i rommet har man valgt overlysvinduer og innredet baderommet i lyse nyanser. Også møbelet, Ella baderomsmøbel, har man valgt i hvit.

Generelt er dette baderommet innredet med tanke på godt lys, noe man skal være særlig oppmerksom på hvis man har et baderom i asymmetrisk form eller med mange kriker og kroker. Som man kan se på både plantegningen og på bildet, har man valgt et speil med lys som gir god belysning. Det er praktisk når man skal ta på sminke eller vaske ansiktet. Videre har vi igjen valgt en dusjløsning med dusjdører i glas, som gir et åpent og innbydende dusjhjørne med rikelig lys.


Les videre: Arkitektens råd til lys på baderommet


Planløsning til store bad

Den siste planløsningen vi vil presentere deg for, er planløsningen på et større kvadratisk baderom. Det er et privilegium å ha et stort baderom med plass, men for noen kan det også være en utfordring å fylle rommet så det ikke virker tomt. Til forskjell fra de andre plantegningene, så fremgår det her at man har plass til et høyskap for oppbevaring ved siden av selve servantskapet. Utover det, har man valgt et 100 cm bredt baderomsmøbel med skuffer som gir enda mer oppbevaringsplass.

Når man skal innrede et større kvadratisk rom, kan det være en god ide å dele inn rommet i soner. Her har man valgt at markere dusjsonen, ved å bruke noen fine grønne baderomsfliser. I et baderom på denne størrelsen er det flere valgmuligheter til dusjhjørnet, og er du ikke helt til dusjdørene, kan du også velge de litt mer New York inspirerte dusjveggene som også gir et godt avgrenset dusjområdet.
Vi synes selv at denne planløsning er superfin og den vil fungere til mange klassiske baderom. Som du kan se, har man her valgt å innrede med noen planter for å fylle ut tomme områder i rommet. Det er en enkelt måte at fylle rommet ut på, også bidrar det med litt liv og organiske former til det ellers kvadratiske rommet. Les mer i denne bloggen hvor vi lister 5 planter som passer perfekt på badet.

Når man skal innrede et større kvadratisk rom, kan det være en god ide å dele inn rommet i soner. Her har man valgt at markere dusjsonen, ved å bruke noen fine grønne baderomsfliser. I et baderom på denne størrelsen er det flere valgmuligheter til dusjhjørnet, og er du ikke helt til dusjdørene, kan du også velge de litt mer New York inspirerte dusjveggene som også gir et godt avgrenset dusjområdet.

Vi synes selv at denne planløsning er superfin og den vil fungere til mange klassiske baderom. Som du kan se, har man her valgt å innrede med noen planter for å fylle ut tomme områder i rommet. Det er en enkelt måte at fylle rommet ut på, også bidrar det med litt liv og organiske former til det ellers kvadratiske rommet. Les mer i denne bloggen hvor vi lister 5 planter som passer perfekt på badet.

HUSK

Det er viktig å huske at installasjoner av både el, avløp og vann kan være vanskelige og dyre å flytte, og krever som oftest profesjonell ekspertise. Det er derfor en god idé å beslutte seg for omfanget av oppussingen eller byggeprosjektet innen man lar fantasien slippe løs.

Liker du innredningen på disse baderommene?

Baderommene som presenteres i artikkelen er alle innredet med baderomsmøbler og dusjløsninger fra Duxa. Som den skarpe leser kan ha oppdaget, så er Ella baderomsmøbel valgt på alle tre badene. Ella-serien med baderomsmøbler er i valgt i hvit, men du kan også velge baderomsmøblet i en sort utgave, som heter sort/grafitt. Ella baderomsmøbel kan velges i tre størrelser: 60, 80 og 100 cm bredde, så du kan få et møbel som passer til planløsningen på ditt baderom. Til disse møblene kan du velge å kjøpe sorte håndtak til skuffene og skapet ved siden av. Det er nettopp det som er valgt på det store baderommet over.

Forskjellige løsninger til ditt dusjhjørne

De seneste årene har det vært moderne å innrede badet med et dusjhjørne. Vi har her i artikkelen også vist dusjdørene Elegant, som finnes i både buet og rett utgave og kommer i både sort og krom. Har du et dusjhjørne som ikke følger de klassiske målene, kan du se nærmere på Duxa sine Harmoni dusjdører. Den rette varianten kjøpes enkeltvis og kan kombineres så man kan sette to dører i ulike størrelser sammen. Har du andre behov kan du se nærmere på Duxas mange dusjløsninger til dusjhjørnet. Se for eksempel utvalget av dusjløsninger og innredningsløsninger i vårt innredningsverktøy Bygg ditt Bad. I bygg ditt bad innredningsverktøyet finner du også vårt utvalg av speil og blandingsbatterier som passer til Duxa sine produkter.

Disse produktene er vist på de tre planløsningene